Vet du forskjellen på effekt og energi?

Effekt og energi; mange blander disse to, og det er kanskje ikke så rart hvis man ikke er fysiker. Likevel er dette viktig når man skal velge riktig ladeanlegg til borettslaget eller sameiet.

Kanskje en analogi mellom effekt og hastighet samt energi og strekning kan kaste lys over saken? Hvis du har en avtale om 1 time som er 5 km unna, må du minst reise i 5 km/t for å rekke avtalen. Kanskje du somler bort en halvtime på å gjøre deg klar, da må du skynde deg og bevege deg dobbelt så raskt, altså 10 km/t.

 

Med andre ord, jo raskere du beveger deg jo større avstander dekker du på et gitt tidsintervall. På samme måte, jo høyere effekt du lader på, jo raskere blir elbilen fulladet. Naturlignok er størrelsen på bilens batteri konstant, altså energimengden på batteriet når det er fulladet (tenk på størrelsen på drivstofftanken på en bensinbil). Hvis du har god tid kan du dermed lade på lavere effekt.

Ved installering av ladeanlegg er det viktig å avgjøre totalt tilgjengelig effekt til lading, eller effektbudsjettet. Dette skal garantere tilstrekkelig strøm i det sjeldne tilfellet at alle bilene lader samtidig, da mener vi ikke at de er tilkoblet ladeanlegget, men at de både er tilkoblet og trekker strøm (lader). 

Videre er det lurt å bruke løsninger som disponerer denne effekten best mulig til et hvert tidspunkt. Movel tilbyr både aktiv og dynamisk laststyring for å oppnå en optimal strømstyring.

Dynamisk laststyring

Dynamisk laststyring sikrer effektiv bruk av tilgjengelig strøm i ladeanlegget. Ladestrømmen deles likt mellom bilene. Dersom ladesystemet i en periode er tungt belastet og det ikke er nok strøm til at alle bilene kan lade samtidig, vil Movels system iverksette en køfunksjon. Det vil si en at systemet tildeler hver bil en plass i køen. Bilene fremst i køen blir ladet opp, for så å lade neste bil i køen. Over natten vil alle få strøm nok til neste dags behov.

Aktiv laststyring

Dersom det ikke er tilstrekkelig strøm i boligselskapet til å forsyne alle p-plassene, har Movel teknologi som «leser» når det er ledig kapasitet i bygget – og gir den til bilene. Aktiv laststyring kan være det som skal til for å utsette eller slippe kostbar oppgradering fra nærmeste trafostasjon.

Del innlegget:

Relaterte artikler

Et elektrisk tårn under den blå himmelen

Elbil og konsekvenser av ny nettleie

Frem til endringen har fastleddet vært konstant, nå blir fastleddet trinnvis. Størrelsen på fastleddet bestemmes av når det ble brukt mest strøm siste måned. De ulike nettselskapene har ulike trinn. Du finner mer informasjon på hjemmesiden til ditt nettselskap.

Les mer